holtveld-carrousel-boswachter

wandelen in het gebied

holtveld-carrousel-schaapskudde

Op zoek naar schapen

holtveld-carrousel-hunnebed
holtveld-carrousel-gelebloemen

Activiteiten in het Holtingerveld

Welkom in Coronatijd

Vermijd de drukste uren en dagen

Tussen 11.00 en 15.00 uur is het meestal het drukst. Vooral op zaterdag, zondag en de feestdagen gaan veel mensen op pad. Vermijd die drukkere momenten of kies een minder bekend gebied in uw omgeving.

Maak een reserveplan

Blijf in je eigen buurt, en als het kan: kom met de fiets of wandelend. Als je wel met de auto komt, parkeer nooit in de berm. Als de parkeerplaats vol is, ga dan door naar een andere bestemming. Bedenk voordat je weggaat een plan b met die alternatieve bestemming.

Blijf op de paden

Om de wilde dieren hun rust te gunnen: blijf op de paden en houd honden aan de lijn. Wilde dieren kunnen op de vlucht slaan van mensen en hun honden, de paden zijn zo aangelegd dat de wilde dieren niet verstoord worden.

Houd honden aan de lijn

De basisregel in de natuur is de hond aan de lijn. We krijgen veel klachten van andere bezoekers en onze schaapherders dat honden los rondlopen in de natuurgebieden. Alleen in de geel gearceerde gebieden op de kaart mag uw hond los.

Geef ruimte

Houd altijd anderhalve meter afstand, geef tegenliggers de ruimte om te passeren door bijvoorbeeld even van het pad te stappen.

Laat geen wc-papier achter

Horeca en dus ook de toiletten zijn gesloten. Houd daar rekening mee, en laat vooral geen wc-papier, zakdoekjes en ander afval achter in de natuur.

Kaart voor Parkeermogelijkheden

Klik op de kaart voor een pdf vergroting. Bekijk hier ook de lijst voor adressen en wandeltips. (pdf, 184 kB)

Welkom in het natuurgebied Holtingerveld...

“Oerlandschap gekneed door ijs en oorlog”

Je bent niet de eerste bezoeker van dit gebied. Al duizenden jaren zwerven er mensen door het oerlandschap Holtingerveld. Eerst om voedsel te zoeken, later om vee te weiden. Tegenwoordig waarderen we het Holtingerveld als speciaal natuurgebied met een unieke geschiedenis, waar je even op adem kunt komen. Ondertussen biedt het terrein ruimte aan tal van bijzondere planten dieren. Daarom is het Holtingerveld opgenomen in het Europese netwerk van belangrijke natuurgebieden, Natura 2000.

Inrichting natuurgebied Holtingerveld

Het natuurgebied is in totaal 1.782 ha groot en bestaat uit meerdere gebieden die samen het Holtingerveld vormen. Je vindt er sterk gevarieerde landschappen, met verschillende functies en beheerders. Een klein deel is bijvoorbeeld in beheer van het Ministerie van Defensie en in gebruik als militair oefengebied voor de meer rustige oefeningen.

Ontdek het N2000 gebied Holtingerveld

Op deze website kun je niet alleen veel te weten komen over dit gebied, maar vind je vooral praktische tips om het gebied te verkennen. Fiets- en wandelpaden, natuurpaden en ruiterroutes bieden je de gelegenheid om de natuur te ontdekken. Ook vind je op deze website het laatste nieuws over het Holtingerveld en over alle activiteiten die in en rond het gebied worden georganiseerd.Bekijk de digitale ontdekkaart van het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek>>

D53 Havelte 3-10-04 (1b)

Actueel

Activiteiten

holtingerveld-havelterberg-houtenembleem
© foto's Holtingerschaapskudde
holtingerveld-wandelen-hond

Tweets over het Holtingerveld

Westerveld op Facebook