Nieuw Boek over de historie van het Hunehuis


Nieuw Boek over de historie van het Hunehuis

Dit boek gaat over de bewogen geschiedenis van het Hunehuis bovenop de Havelterberg in Zuidwest-Drenthe. Een huis uit 1930, oorspronkelijk gebouwd als kamphuis voor de Arbeiders Jeugd Centrale, een beweging die de klassenstrijd verbindt met het socialistische cultuur-ideaal. Idealen die duidelijk verbonden waren met de toenmalige tijdsgeest. Het is Herman Molendijk geweest die met zijn verhalen ‘Krabbels uit het Hunehuis ‘een inkijkje geeft in het dagelijkse leven van de arbeidersjeugd op de ‘berg’ in de jaren dertig. En dat verhaal houdt niet op bij de muren van het huis, maar gaat ook in op haar omgeving, de rijke natuur en de relatie met de bevolking.

Na een heftige oorlogsperiode wordt het huis in gebruik genomen als natuurvriendenhuis van het Instituut voor Arbeidersontwikkeling, de voorloper van het NIVON, waarbij het ook nog 10 jaar dienst zal doen als Humanistische Militair Tehuis. En dan zijn er ook nieuwe verhalen. De verhalen over de wederopbouw, het vele werk wat door de vrijwilligers wordt gedaan, de belevenissen van de huiswachten en de gasten en de dreigende uitbreiding van het militaire oefenterrein in de jaren tachtig en negentig. Van belang is dat de verhalen zijn vastgelegd en kunnen worden doorverteld, juist in deze digitale tijd waarin alles zo vluchtig verdwijnt. En het zijn niet alleen de verhalen, maar ook het prachtige beeldmateriaal wat de geschiedenis volledig maakt.

Impressie van het boek:

Voor meer informatie over het boek, klik op de afbeelding.


Ter info:

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven in een oplage van 400 stuks.

Verschijningsdatum op 4 november 2016. 140 bladzijden, plm. 230 afbeeldingen, hard cover, gebonden uitvoering.

Te verkrijgen tegen contante betaling van €16, - aan de balie van het Hunehuis, Hunebeddenweg 1 in Darp en aan mijn huisadres Kielakker 14, 7971 AG in Havelte.

Indien het boek verzonden moet worden, verzend- en verpakkingskosten € 5,-, graag naam en adres mailen naar mijn e mailadres en het bedrag van € 21,- storten op bankrekening nummer NL24RABO0157157083, t.n.v. W. van der Wijk, waarna het boek wordt opgestuurd.