Militaire Beleef Dag 13 mei

Sportief beleven en avontuurlijk oriënteren in een gebied dat bol staat van bekende en verborgen oorlogsverhalen uit het gebied. Op 13 mei staat het gebied rondom de Johannes Postkazerne in het teken van de allereerste ‘Militaire Beleef Dag’ van Nederland. Door een unieke samenwerking tussen Defensie (Johannes Postkazerne), maatschappelijke organisaties en toeristisch- recreatieve bedrijven kan deze bijzondere militaire themadag plaatsvinden.
Bewegen en Beleven
Sportief bewegen en militair beleven zijn dé sleutelwoorden rondom de Militaire Beleef Dag op 13 mei. Bezoekers krijgen de kans om langs speciale fiets- wandel en militaire beleefroutes, verhalen uit o.a. de Koude oorlog, 80-jarige oorlog, Napoleontische tijd, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog te ontdekken. Op locaties met militaire historie in en rondom de dorpen Havelte, Darp, Kallenkote, Uffelte en Rheebruggen staan militaire thema’s centraal. En natuurlijk speelt de Johannes Postkazerne met onder andere de USA Site een belangrijke rol gedurende de Militaire Beleef Dag.
Ontdek deze bijzondere plekken met de MTB, (elektrische) fiets of duo-fiets via fietsroutes  van circa 30 km dwars door de natuur. Wil je de belevingen liever te voet ontdekken? Dat is ook mogelijk via één van de wandelroutes van 1 tot 20 kilometer per route. Op deze routes komt de sportieve belever ook enkele militaire voertuigen tegen (YAP, YPR).
beleefdag
Unieke belevingen
Enkele toppunten binnen het dagprogramma zijn abseilen van de eeuwenoude Clemenskerk, een bezoek aan ‘Monument 1944’, en de wachttoren op de USA Site dat herinnert aan de Koude Oorlog. Hier vonden regelmatig demonstraties plaats tussen de jaren ’70 en ’90. Nog nooit eerder was het mogelijk om deze wachttoren in een prachtig stukje natuur van zo dichtbij te aanschouwen en te beklimmen. 
Eveneens staan er veel culturele activiteiten op het programma zoals theatrale verhalen over militairen en burgers in oorlogstijd, muziek, kinderactiviteiten en oorlogsmusea.
Bianca Hoogendoorn, voorzitter stichting Beleef Dagen: “Juist de verborgen verhalen achter de militair en de militaire historie in dit gebied, spelen een centrale rol op de Militaire Beleef Dag. De nieuwsgierigheid voor het cultuur-, prehistorisch- en oorlogserfgoed prikkelt de bezoeker vooral te gaan ontdekken. Met unieke demonstraties, outdoor activiteiten, militaire muziek en theatrale vertellingen wordt 13 mei een dag van ontdekken van het nog onbekende. Dat de beleef-locaties sportief bereikbaar worden gemaakt via onze MBD wandel- en fietsroutes, heeft uiteraard te maken met het militaire en met fietsprovincie Drenthe”.
Organisatie
De militaire Beleef Dag is een initiatief van de Stichting Beleef Dagen. Doel van de Stichting is het initiëren, vormgeven en organiseren van Beleef Dagen in gebieden met natuur- en cultureel landschap, waar themagerichte creatieve concepten stimulerend zijn voor cultuur, maatschappij en vrijetijdseconomie. Dit jaar is de Johannes Postkazerne de thematrekker.
Majoor Martin Wemes van de Johannes Postkazerne: “een Open dag op de kazerne koste veel tijd en geld en trok heel veel bezoekers die zich richten op de kazerne en het militaire materiaal. Om de omgeving meer profijt te laten hebben van de aantrekkingskracht van de kazerne hebben we ervoor gekozen om een Militaire Beleef Dag in het gebied te organiseren. Op deze manier liften ondernemers, organisaties en gemeentes mee op deze publieksmanifestatie. Daarnaast biedt deze dag een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de Drentse geschiedenis en de rol van militairen in dit gebied. Ook biedt het ruimte voor arbeidservaringsplaatsen voor werkzoekenden die zo ook nog in contact komen met verschillende werkgevers in het gebied. Kortom: de Militaire Beleef Dag is een samenwerkingsverband waar ieder zijn vruchten van kan plukken.”
De eerste Militaire Beleef Dag heeft als doel: bezoekers actief laten beleven middels wandel- en fietsevenementen langs diverse locaties met activiteiten gerelateerd aan Militair & Samenleving. Het evenement is voor iedereen –jong en oud, avontuurlijk ingesteld of cultuurliefhebber- toegankelijk en er wordt geen entree gevraagd.
Kijk voor meer informatie op www.militairebeleefdag.nl