Informatiecentrum Holtingerveld officieel geopend


Op donderdag 24 mei jl. is het nieuwe informatiecentrum voor het Natura 2000-gebied Holtingerveld officieel geopend. Burgemeester H. Jager van de gemeente Westerveld, gedeputeerde H. Jumelet van Provincie Drenthe en provinciehoofd B. Hummelen van Staatsbosbeheer verrichten samen de openingshandeling. Met keien bevrijdden zij een sleutel uit het ijs en deze werd overhandigd aan de nieuwe beheerder, B. van der Tuuk van Toeristisch Informatie Punt Westerveld.

Gedeputeerde Jumelet benadrukte de unieke waarde van het Holtingerveld voor Drenthe: “Het Holtingerveld heeft een bijzonder verhaal: Oerlandschap gekneed door ijs en oorlog. Waar eerst honderden meters ijs lag, is natuur ontstaan. Door de komst van het informatiecentrum en de beleefroute maken bezoekers op een mooie manier kennis met de geschiedenis van dit prachtige natuurgebied. Samen met alle betrokkenen is hier iets moois neergezet dat een bezoek meer dan waard is. Zo zie je maar weer dat beleven, beschermen en benutten van de Drentse natuur hand in hand gaan.” Burgemeester Jager zei over het nieuwe gebouw: “Met deze lichte en moderne architectuur is een hele mooie verbinding gemaakt tussen het heden én de periode van de oertijd tot en met de Tweede Wereldoorlog.” Provinciehoofd Hummelen voegde toe: “Het Holtingerveld is het dichtstbijzijnde Drenthe voor de rest van Nederland. Het informatiecentrum is daarvoor een prachtige poort en daar zetten we samen de schouders onder.”

Nieuwe faciliteiten

Het nieuwe informatiecentrum vormt een belangrijke toegevoegde waarde om de prachtige natuur rond de Havelterberg nog beter te beleven en er langer te kunnen verblijven. In het centrum is een expositie te bezichtigen over de historie van het Holtingerveld. Ook het Toeristisch Informatie Punt Westerveld heeft er zijn plek. De gebroeders Faken verzorgen de horeca en beschikken over een ruim terras. Voor kinderen is er een natuurspeelplaats aangelegd. Verder is gewerkt aan een beleefroute die de bijzondere historie van het Holtingerveld op theatrale manier vertelt aan wandelaars. Een perspectivische tekening moet zorgen voor de nodige fotomomenten.

Publiekstrekker

De realisatie van deze nieuwe faciliteiten in het Holtingerveld markeert 10 jaar werk om het Holtingerveld aantrekkelijker te maken voor bezoekers en toeristen. Eerder al verrees een schaapskooi en werd ruime parkeergelegenheid aangelegd. Ook is gewerkt aan de routes in het gebied, een betere verwijzing naar het Holtingerveld en kwam er een MTB-wasplaats voor fietsen en paarden. Het informatiecentrum vormt het slotstuk van het project, dat met de opening vanuit initiatiefnemers Provincie Drenthe, Gemeente Westerveld en Staatsbosbeheer is overgedragen aan Toeristisch Informatie Punt Westerveld. De TIP neemt het voortouw om, samen met ondernemers in de regio, meer publiek naar het Holtingerveld te trekken.

Opening Info Poort Holtingerveld -A.Henckel- 2018-05-24-9999_233_COMPRI