Wandelen


Vanaf de Poort Holtingerveld leiden drie thematische en bewegwijzerde routes het gebied in. Sinds kort is daar ook de flardenroute bijgekomen.

Wandelkaart holtingerveld

Havelterberg

Hunebedroute (2.2 km, rode pijlen). Deze korte route leid je via een uitzichtplatfom naar de twee hunebedden. Onderweg komt langs bomkraters, grafheuvels en het aardkundig monument.

  • IJsroute (5 km, blauwe pijlen). Op deze route tref je landschappen aan die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden.
  • Oorlogroute (8.3 km, groen pijlen). De Tweede Wereldoorlog heeft het landschap van het Holtingerveld ingrijpend veranderd. De route voert je langs hangars, bomkraters, de vliegstrip van de Grote Startbaan en over diverse rolbanen.

Flardenroute

We laten je graag kennismaken met de flarden uit de oorlog, van oude bewoners, van ijs en van steentjeszoekers. Wandel de flardenroute en maak op theatrale wijze, geïnspireerd door het verleden, kennis met de aanwezigheid van de historie in dit gebied.

De Route heeft een lengte van 3,1 kilometer en duurt in zijn geheel ongeveer anderhalf uur. Om de flarden te kunnen beluisteren installeer je de app

izi izi travel op je smartphone. Deze is beschikbaar voor Android, Microsoft en Apple.

Bij het beluisteren van de flarden is een hoofdtelefoon wel wenselijk.

Verdere instructies zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt in het nieuwe Informatiecentrum Holtingerveld. Daar is een flyer over deze route beschikbaar. Ook zijn daar hoofdtelefoons te leen.

Uffelter Binnenveld

Eigenaar Stichting Het Drentse Landschap heeft een gemarkeerde wandelroute van ca. 3 km uitgezet. Het beginpunt van deze wandeling bereik je vanuit Havelte door vanaf de Uffelter Kerkweg rechtsaf de Markegenotenweg in te slaan. Ook vanuit Uffelte volg je de Uffelter Kerkweg. Waar deze in een bocht naar rechts overgaat in de Nieuwe Ruiterweg houd je links aan. Na 30 meter sla je links de Markegenotenweg in. Aan deze weg begint de wandeling, vanaf het houten toegangshek aan de linkerzijde. Vanwege de schapen is de route niet toegankelijk voor honden.

Kolonieveen

  • Natuurmonumenten heeft een route uitgezet richting Kolonieveen. De route start bij de oude schaapskooi aan de Studentenkampweg ten noorden van Uffelte.
  • Ook elders in het gebied kun je naar hartenlust wandelen. Op de overzichtskaart zijn de startpunten aangegeven. In de winter kan het soms flink nat zijn. Stevige wandelschoenen zijn dan noodzakelijk.
  • Vanaf de parkeerplaats aan de Weg achter de es in Uffelte starten enkele uitgezette wandelingen, zoals het Wandelbeleefpad Volg het turfvaartje.