Defensie herstelt heide


Een groot deel van de heide van het Holtingerveld is eigendom van het ministerie van Defensie. Net als de andere terreinbeheerders doet deze organisatie haar best om de natuur zo goed mogelijk te beheren.

In het afgelopen jaar heeft Defensie onder andere een flinke stap gezet in het weer open maken van de grote heide in het westelijk deel van het Holtingerveld. Hier had opslag van vooral berk zich snel verspreid, waardoor de openheid verloren dreigde te gaan. Slecht nieuws voor soorten als zandhagedis, adder en kleine vuurvlinder. Direct na zo’n operatie, die hier met militaire precisie is uitgevoerd, lijkt de heide erg kaal. Maar vaak sneller dan verwacht herstelt het landschap zich. Hier en daar zullen heus wel groepjes struiken een kans krijgen, zolang maar ze maar niet meer het commando overnemen.

Kleine Startbaan

Verder beheert Defensie ook de zogenoemde Kleine Startbaan, een van de soortenrijkste stukjes heischraal grasland van Nederland. Hier heeft zij de opslag voor een groot deel verwijderd en het deel van het gebied dat regelmatig gemaaid wordt uitgebreid. Noodzakelijke maatregelen om dit kroonjuweel te behouden en te versterken.