Schaapskooi


Schaapskooi Havelte 01-08-13 (1)

Wie een bezoek brengt aan het Holtingerveld nabij Havelte loopt kans op een ontmoeting met de Holtinger Schaapskudde. Vanuit de prachtig gelegen schaapskooi bij de Toegangspoort Holtingerveld trekt de herder vrijwel dagelijks met de kudde de heide op. Met zijn bordercollies stuurt hij de schapen naar de plekken waar begraasd moet worden. De schapen voorkomen zo dat de heide verandert in bos.

De kudde telt ruim 380 raszuivere Drentse Heideschapen. In de vroege lente komen daar nog eens zo’n 300 lammeren bij. De schapen hebben bontgekleurde koppen met horens.  Die van de rammen vormen een mooie krul. Het ras ontstond in de tijd dat tachtig procent van Drenthe bestond uit heide en stuifzand. De kleine, ranke schapen zijn tevreden met een mager dieet van heide, grassen en struikjes.

Naast het begrazen organiseert de Holtinger Schaapskudde diverse activiteiten o.a. Kraomschudden, Schaapscheerdersfeest, workshops schapen drijven en workshops vachtvilten. Ook is de lammerenkooi te huur voor bv familiefeesten, vergaderingen enz.

Meer informatie vind je op de website van de schaapskudde.


fdf26341-7ab3-4d5b-9e40-f757a30e00b1

© Foto's Holtingerschaapskudde