Wandelen


Vanaf de Toegangspoort Holtingerveld leiden drie thematische en bewegwijzerde routes het gebied in, waaronder ook de flardenroute: beleef de geschiedenis van het Holtingerveld via je eigen smartphone!

Wandelkaart holtingerveld

Hunebedroute (2.2 km, rode pijlen). Deze korte route leid je via een uitzichtplatfom naar de twee hunebedden. Onderweg komt langs bomkraters, grafheuvels en het aardkundig monument.

  • IJsroute (5 km, blauwe pijlen). Op deze route tref je landschappen aan die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden.
  • Oorlogroute (8.3 km, groen pijlen). De Tweede Wereldoorlog heeft het landschap van het Holtingerveld ingrijpend veranderd. De route voert je langs hangars, bomkraters, de vliegstrip van de Grote Startbaan en over diverse rolbanen.

Flardenroute

We laten je graag kennismaken met de flarden uit de oorlog, van oude bewoners, van ijs en van steentjeszoekers. Wandel de flardenroute en maak op theatrale wijze, geïnspireerd door het verleden, kennis met de aanwezigheid van de historie in dit gebied.

De Route heeft een lengte van 3,1 kilometer en duurt in zijn geheel ongeveer anderhalf uur. Om de flarden te kunnen beluisteren installeer je de app

izi izi travel op je smartphone. Deze is beschikbaar voor Android, Microsoft en Apple.

Bij het beluisteren van de flarden is een hoofdtelefoon wel wenselijk.

Verdere instructies zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt in het nieuwe Informatiecentrum Holtingerveld. Daar is een flyer over deze route beschikbaar. Ook zijn daar hoofdtelefoons te leen.

Uffelter Binnenveld

Eigenaar Stichting Het Drentse Landschap heeft een gemarkeerde wandelroute van ca. 3 km uitgezet. Het beginpunt van deze wandeling bereik je vanuit Havelte door vanaf de Uffelter Kerkweg rechtsaf de Markegenotenweg in te slaan. Ook vanuit Uffelte volg je de Uffelter Kerkweg. Waar deze in een bocht naar rechts overgaat in de Nieuwe Ruiterweg houd je links aan. Na 30 meter sla je links de Markegenotenweg in. Aan deze weg begint de wandeling, vanaf het houten toegangshek aan de linkerzijde. Vanwege de schapen is de route niet toegankelijk voor honden.

Kolonieveen

  • Natuurmonumenten heeft een route uitgezet richting Kolonieveen. De route start bij de oude schaapskooi aan de Studentenkampweg ten noorden van Uffelte.
  • Ook elders in het gebied kun je naar hartenlust wandelen. Op de overzichtskaart zijn de startpunten aangegeven. In de winter kan het soms flink nat zijn. Stevige wandelschoenen zijn dan noodzakelijk.
  • Vanaf de parkeerplaats aan de Weg achter de es in Uffelte starten enkele uitgezette wandelingen, zoals het Wandelbeleefpad Volg het turfvaartje.

Volg het spoor van Moeno de Mammoet

“In de mammoettijd, toen er nog geen mobieltjes waren, konden mensen toch berichtjes achterlaten. De jagers en verzamelaars stapelden kleine hoopjes stenen of ze legden takken op de weg. Of ze maakten met een stokje een teken in het zand, bijvoorbeeld een pijl om aan te geven welke kant ze op waren gelopen. Maak nu zelf een teken op de weg. We geven je een paar voorbeelden, maar je mag ook zelf iets bedenken. Wat heb je verteld?”

Dit is een van de opdrachten die kinderen tegenkomen als ze het spoor van Moeno de Mammoet volgen. Een nieuwe beleefroute voor kinderen van 2,7 kilometer, die is uitgezet vanaf het Informatiecentrum Holtingerveld. Het gaat over de Havelterberg, langs de hunebedden en natuurlijk is er ook een opdracht bij de schaapskooi.

Dus heb je zin in klimmen, sjorren, speuren en toeteren? Wil je weleens weten hoe het is om te leven zoals de mensen van heel, heel vroeger? Haal dan de buidel op bij de balie van de Tourist Info en volg het spoor van Moeno!

Het Mammoetspoor is gerealiseerd door IVN Natuureducatie en Staatsbosbeheer.

Natuurrijke ijs en Oorlogswandeling

Onder begeleiding van een ervaren gids, maakt U een 2 uur durende (4 km lengte), zeer gevarieerde wandeling door de natuur van het Holtingerveld. De interessante verhalen over de nabije, maar zeker ook de verre geschiedenis, zullen U zeker boeien. Wat is een voormalig vliegveld, zoek de verborgen hangaars. Hoor het verhaal van de 2 hunebedden en bezoek de grote schaapskooi.

De wandeling wordt gehouden op:

Iedere maand op de 3e donderdag van de maand (met uitzondering van december), vertrek 13.30 uur,
Daarnaast van mei t/m september op de 1e donderdag van de maand, vertrek 10.30 uur vertrekpunt Kantoor Toerist Info Van Helomaweg 18, 7971 PX, Havelte.

Voor uitgebreidde informatie zie website toerist info Zuidwest Drenthe of neem telefonisch contact op met Tourist Info Havelte: 0521 341222.

Aanmelden is gewenst en kan via bovenstaand telefoonnummer of per mail naar Wandelingmetgids@gmail.com.